NCERT Solutions of Ch A Legend of the Northland Class 9th English Beehive

0 votes
1 view
asked Dec 5, 2018 in Class IX English by manish56 Pro (167 points)

Can you provide me NCERT Solutions of Ch A Legend of the Northland Class 9th Beehive English Language and Literature Textbook.

Please log in or register to answer this question.

2 Answers

0 votes
answered Dec 5, 2018 by megha00 (-91 points)

Page No: 67

Thinking about the Poem
I.
1. Which country or countries do you think “the Northland” refers to?
2. What did Saint Peter ask the old lady for? What was the lady’s reaction?
3. How did he punish her?
4. How does the woodpecker get her food?
5. Do you think that the old lady would have been so ungenerous if she had known who Saint Peter really was? What would she have done then?
6. Is this a true story? Which part of this poem do you feel is the most important?
7. What is a legend? Why this poem is called a legend?
8. Write the story of ‘A Legend of the Northland’ in about ten sentences.

Answer
1. To Northland.
2. Saint Peter asked the old lady for one of her baked cakes to satisfy his hunger. The lady tried to bake a small cake for the saint.
3. He punished the lady by changing her into a woodpecker that built “as birds do” and gathered scanty food by boring in the “hard, dry wood” all day long.
4. The woodpecker gets her food by boring holes into trees.
5. No, the old lady would not have been so ungenerous if she had known who Saint Peter really was. Instead, she would have tried to please him with her cakes for the fulfilment of her greedy desires.
6. It is not a true story. It is only a legend. The most important part of the poem is its moral. The saint punishes the old woman for her selfishness. She is changed into a woodpecker. Now she has to keep boring the trees for her little food.
7. A legend is a story from the past that may or may not be true. This poem also tells a legend. We have no proof that the story is true. It has come down from the past. It has been told from generation to generation.
8. One day Saint Peter reached the door of a cottage. He had eaten nothing all day. He was feeling very hungry. He saw a woman making cakes. He asked the woman for one. The woman made a small cake for the saint. But she thought it was too large to give away. She made a smaller one. But it seemed to her as big as the first one. Now she made another. It was as thin as a wafer. But she did not give the saint this one also. She put all the cakes on her shelf. At this, the saint was very angry. He said that the woman was too selfish to live in a human form. He said that she would live like a bird. She would get her food by boring the hard wood of trees. At once the woman went up through the chimney of her cottage. She came out at the top. Now she was not a woman. She had changed into a woodpecker. Now she lives in the woods. She keeps boring the trees all day for her food.
 

II.
1. 1. Let’s look at the words at the end of the second and fourth lines, viz., ‘snows’ and ‘clothes’, true’ and ‘you’, ‘below’ and ‘know’. We find that ‘snows’ rhymes with ‘clothes’, ‘true’ rhymes with ‘you’ and ‘below’ rhymes with ‘know’.

Answer 
The rhyming words are:
'Few' and 'through'
'Earth' and 'hearth'
'Done' and 'one'
'Lay' and 'away'
'One' and 'done'
'Flat' and 'that'
Myself and 'shelf'
'Faint' and 'saint'
'Form' and 'warm'
'Food' and 'wood'
'Word' and 'bird'
'Same' and 'flame'
'Wood' and 'food

0 votes
answered Jan 20 by minnie Basic (24 points)
1. Which country or countries do you think “the Northland” refers to?

 Ans. ‘The Northland’ refers to Northland country.
2. What did St. Peter ask the old lady for? What was the lady’s reaction?

Ans. St. Peter asked the old lady for a cake from her store of cakes. The lady was very greedy. She made a small cake for him. But it seemed to her too big to be given. In the end, she made a very small and thin cake. But she did not give even that cake to St. Peter. She put it on the shelf.

3. How did Saint Peter punish the lady?

Ans. Saint Peter was hungry and tired. He demanded a cake from the lady. The lady was greedy. She did not give him any cake. lie became angry. He cursed the old lady to be changed into a bird. She changed into a woodpecker and flew out of the chimney

4. How does the woodpecker get her food?

Ans: The woodpecker has a long beak. With this beak, it keeps boring into the dry wood all day. Only then it gets its food.

5. Do you think the old lady would have been so ungenerous if she had known who St. Peter really was? What would she have done then?

Ans: The lady was very greedy. It is very difficult to say what she would have done if she had known the man was Saint Peter. Perhaps she would have given him a very small cake to eat.

6. Is it a true story? Which part of this poem do you feel is the most important?

Ans: It is not a true story. It is a legend meant to teach a moral. It is a legend of an old woman who was very greedy. The most important part of the poem is when the old woman is punished for being greedy, Saint Peter curses her to be changed into a bird.

7.What is a legend? Why is this poem called a legend?

Ans: A legend is an old story handed from generation to generation. This story may or may not be true. The poetess herself says, “I don’t believe it’s true.” It is a legend from Northland. It teaches a moral lesson that one must not be greedy.

8. Write the story of ‘A Legend of the Northland’ in about ten lines.

Ans:  It is the story of the time when Saint Peter lived on the earth. One day he was walking about in Northland. He had kept a fast on that day. So he was weak and tired. He reached the door of a little cottage. He saw that a woman was making cakes. He requested the woman to give him a cake. She was very greedy. She did not want to give big cakes to Saint Peter. So she made a small cake for him. But she thought that it was also very big. Then she made a smaller cake for him. But she thought it was of the same size as before. So she made a very small and thin cake for him. But as she was greedy, she did not give even this cake to him. She placed it on the shelf. Saint Peter became very angry. He gave a curse to the lady to have come a bird.

Related questions

0 votes
1 answer