0 votes
971 views
in Class X English by (-34,883 points)
UP Board Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 3 My Greatest Olympic Prize (Jesse Owens) Short Answer Type Questions.

Please log in or register to answer this question.

1 Answer

0 votes
by (-2,138 points)

Answer the following questions in about 25 words :

Question 1.
Who was Jesse Owens ? Why did he visit Berlin in the summer of 1936 ? 
(जेसी ओवन्स कौन था ? वह 1936 के ग्रीष्मकाल में बर्लिन क्यों गया ?)

Answer:
Jesse Owens was an American Negro. He visited Berlin in the summer of 1936 to take part in the Olympic Games.
(जेसी ओवन्स अमेरिका का एक नीग्रो था। वह वर्ष 1936 में ओलम्पिक खेलों में भाग लेने के लिए बर्लिन गया था।)
                                   Or
When and where were Olympic Games being held? 
(ओलम्पिक खेल कब और कहाँ खेले गए थे?)

Answer:
Olympic Games were being held in 1936 in Berlin.
(ओलम्पिक खेल वर्ष 1936 में बर्लिन में खेले गए थे।)

Question 2.
what was Hitler’s Master Race Theory ? 
(हिटलर का श्रेष्ठ प्रजाति का सिद्धान्त क्या था ?)

Answer:
Hitler’s Master Race Theory was that Germans were superior to other races of the world and they were members of a master race—the Aryans.
(हिटलर का श्रेष्ठ प्रजाति का सिद्धान्त यह था कि जर्मन  प्रजाति संसार की अन्य प्रजातियों से श्रेष्ठ है। वे आर्यन प्रजाति से हैं जोकि स्वामित्व का स्थान रखती हैं।)

Question 3.
What was expected of Jesse Owens and why ?
(जेसी ओवन्स से क्या आशाएँ थीं और क्यों ?)
                                Or
What was the Olympic event that Jesse Owens was expected to win easily?
(वह ओलंम्पिक की कौन-सी प्रतिस्पर्धा थी जिसे वह आसानी से जीतना चाहता था ?)

Answer:
It was expected of Jesse Owens to win a gold medal in long jump because he had already established a new world record in it only a year before. (जेसी ओवन्स से लम्बी कूद में स्वर्ण पदक प्राप्त करने की आशा की जाती थी, क्योंकि पहले से ही वह इसमें नया विश्व रिकॉर्ड स्थापित कर चुका था।)

Question 4.
What did Jesse Owens think would happen if Luz Long won ?
(जेसी ओवन्स के विचार में लुज लौंग के विजयी होने पर क्या हो जाता ?)

Answer:
Jesse Owens thought that if Luz Long won, it would encourage the Master Race Theory of Hitler and it will be against spirit of Olympic Games. (जेसी ओवन्स के विचार से लुज लौंग के विजयी होने पर हिटलर  के श्रेष्ठ प्रजाति के सिद्धान्त को प्रोत्साहन मिल जाता और यह ओलम्पिक खेलों की भावना के विरुद्ध होता।)

Question 5.
why was Jesse Owens angry?
(जेसी ओवन्स क्यों क्रोधित था ?)

Answer:
Jesse Owens was angry because he did not like Hitler’s Master Race Theory that the German race was superior to all others. (जेसी ओवन्स इसलिए क्रोधित था क्योंकि वह हिटलर के श्रेष्ठ प्रजाति के सिद्धान्त को पसन्द नहीं करता था कि जर्मन लोग शेष सभी लोगों से श्रेष्ठ ।)

Question 6.
What happened with Jesse Owens on the first of his three qualifying  jumps ?
(तीन निर्णायक कूदों में से पहली कूद में जेसी ओवन्स के साथ क्या हुआ ?)

Answer:
On the first of his three qualifying jumps Jesse Owens leaped from several inches beyond the take off board for a no jump.
(अपनी तीन निर्णायक कूदों में से पहली कूद में जेसी ओवन्स निश्चित निशान से कई इंच आगे से कूदा और उसकी यह कूद निरस्त कर दी गई।)

Question 7.
What might have happened if Jesse Owens had failed to control his anger ?
(यदि जेसी ओवन्स अपने क्रोध पर नियन्त्रण न कर पाता तो क्या होता ?)

Answer:
If Jesse Owens had failed to control his anger, he would not have succeeded to qualify for the finals and won the Gold Medal. (यदि जेसी ओवन्स अपने क्रोध पर नियन्त्रण न कर पाता तो वह निर्णायक कूद तक पहुँच पाने में सफल न हो पाता तथा स्वर्ण पदक भी न जीत पाता।)

Question 8.
Whose hand did Jesse Owens feel on his shoulder ? What did it signify ? 
(जेसी ओवन्स ने अपने कन्धे पर किसके हाथ को महसूस किया ? यह क्या प्रकट करता था ?)

Answer:
Jesse Owens felt the hand of Luz Long on his shoulder who was the tall German long jumper. It signifies that he did not believe in the Aryan-supremacy business of Hitler.
(जेसी ओवन्स ने अपने कन्धे पर लुज लौंग के हाथ का स्पर्श महसूस किया, जोकि लम्बे कद का तथा लम्बी कूद कूदने वाला जर्मन था। इससे यह प्रकट होता है कि वह हिटलर के आर्यन श्रेष्ठ हैं, के विचार से सहमत नहीं था।)

Question 9.
Who was Luz Long ? In what way did he differ from the other members of his race ?
(लुज लौंग कौन था ? वह अपनी प्रजाति के अन्य लोगों से किस प्रकार भिन्न था ?)

Answer:
Luz Long was a German. He differed from other members of his race as he did not believe in the superiority of races. He believed in equality of men.
(लु लौंग एक जर्मन था। वह अपनी प्रजाति के अन्य लोगों  से इस प्रकार भिन्न था कि वह प्रजाति की श्रेष्ठता में विश्वास नहीं करता था। वह समानता में विश्वास रखता था।)

Question 10.
How did Luz Long help Jesse Owens in qualifying for the final jumps ?
(लुज लौंग ने जेसी ओवन्स को निर्णायक कूद के लिए योग्य घोषित कराने में किस प्रकार सहायता की ?)
                                              Or
How did Luz Long help Jesse Owens to correct the error ?
( भूल सुधारने के लिए लुज लौंग ने जेसी ओवन्स की किस प्रकार सहायता की ?)

Answer:
Luz Long helped Jesse Owens by encouraging and, giving him useful directions. Luz advised him to mark a line a few inches behind the board and aim at making his take off from there.
(लुज लौंग ने प्रोत्साहन और उपयोगी निर्देश देकर जेसी ओवन्स की सहायता की। उसने उसे प्रारम्भ- बिन्दु से कुछ इंच पहले लाइन खींचने और उसे लक्ष्य बनाकर वहाँ से कूदने की सलाह दी।)

Question 11.
What did Luz Long do on the successfJesse Owens in the finals?
(जेसी ओवन्स के निर्णायक प्रतियोगिताओं में सफल होने पर लुज लौंग ने क्या किया ?)

Answer:
Luz Long gave hearty congratulations to Jesse Owens on his success in the finals. He shook Owens’s hand hard with a true smile.
(जेसी ओवन्स के निर्णायक प्रतियोगिताओं में सफल होने पर लुज लौंग ने उसे हार्दिक बधाई दी। उसने ओवन्स से मुस्कराहट के साथ हाथ मिलाया।)

Question 12.
what kind of friendship did Jesse Owens feel for Luz Long?
(जेसी ओवन्स ने लुजे लौंग के प्रति किस प्रकार की मित्रता का अनुभव किया ?)

Answer:
Jesse Owens felt that his friendship with Luz Long was so valuable and dear that if all of his gold medals and cups were melted, they would not be enough to envelope that friendship.
(जेसी ओवन्स ने अनुभव किया कि लुज लौंग की मित्रता इतनी मूल्यवान व प्रिय थी कि यदि वह अपने सभी स्वर्ण पदकों और ट्रॉफियों को पिघलाकर उसकी परत इस दोस्ती पर चढ़ाना चाहे, तो वह अपर्याप्त ही होगी।)

Question 13.
LuzLong is said to be a fine example of Coubertin’s ideal. What was Coubertin’s ideal?
(लुज लौंग को कोबर्टिन के आदर्श का सुन्दर उदाहरण माना जाता है। कोबर्टिन का क्या आदर्श था ?)
                         Or
Who was Pierre de Coubertin ? What is the important thing in the Olympic Games ?

(पियरे डी कोबर्टिन कौन था ? ओलिम्पिक खेलों में महत्त्वपूर्ण बात क्या है ?)
                        Or
What was Pierre de Coubertin’s statement about the Olympic Games ? (ओलिम्पिक खेलों के विषय में पियरे डी कोबर्टिन का क्या वक्तव्य था ?) 

                        Or
Who was Coubertin and what was his ideal ? 
(कोबर्टिन कौन था? उसका आदर्श क्या था ?)
                       Or
what is the important thing in Olympic Games?
 
(ओलिम्पिक खेलों में महत्त्वपूर्ण बात क्या है ?) ।
Answer:
Coubertin’s ideal was that “the important thing in the Olympic Games is not winning but fighting well. Life is not conquering but fighting well.”
(कोबर्टिन का आदर्श यह था कि, “ओलिम्पिक खेलों में जीतना महत्त्वपूर्ण नहीं है वरन् अच्छी तरह संघर्ष करना महत्त्वपूर्ण है। जीवन जीत का नहीं बल्कि संघर्ष का दूसरा नाम है।”)

Question 14.
Why has Luz Longbeen called a fine example of Coubertin’s ideal? 
(लुज लौंग को कोबर्टिन के आदर्श का श्रेष्ठ उदाहरण क्यों कहा जाता है ?)

Answer:
Luz Long has been called a fine example of Coubertin’s ideal because he believed not in winning but in fighting well. (लुज लौंग को कोबर्टिन के आदर्श का श्रेष्ठ उदाहरण इसलिए कहा जाता है क्योंकि वह खेल को जीतने में विश्वास नहीं करता था अपितु उसे भली प्रकार खेलने में विश्वास करता था।

Question 15.
How does the friendship between Luz Long and Jesse Owens justify
the principles of the Olympic Games ?
(लुज लौंग और जेसी ओवन्स की मित्रता ओलिम्पिक खेलों के सिद्धान्तों को कैसे औचित्य प्रदान करती है ?)

Answer:
The friendship between Luz Long and Jesse Owens broke the barrier of raceism. It justified the ideal that in Olympic Games winning is not important, but taking part and fighting well is important.
(लुज लौंग और जेसी ओवन्स की मित्रता ने नस्लवाद की सीमा तोड़ दी। उनकी मित्रता ने इस बात को औचित्य प्रदान किया कि ओलिम्पिक खेलों में जीतना महत्त्वपूर्ण नहीं है, बल्कि महत्त्वपूर्ण है भाग लेना तथा उचित संघर्ष करना।)

Question 16.
who was the founder of modern Olympic Games ? 
(आधुनिक ओलिम्पिक खेलों के जन्मदाता कौन थे ?)

Answer:
Pierre de Coubertin was the founder of modern Olympic Games. He was a French Baron and is responsible for the revival of the Olympic Games in 1896.
(पियरे डी कोबर्टिन आधुनिक ओलिम्पिक खेलों के जन्मदाता थे। वह एक फ्रांसीसी बैरन थे और उन्होंने ही सन् 1896 ई० में ओलिम्पिक खेलों को पुनः आरम्भ किया।)

Question 17.
What was Jesse Owens’ greatest Olympic Prize ? How could he achieve it? 
(जेसी ओवन्स को सबसे बड़ा ओलिम्पिक पुरस्कार क्या मिला ? वह इसे कैसे जीत सका ?)

Answer:
Jesse Owens’s greatest Olympic prize was his true friendship with Luz Long. He had formed a real friendship with Luz Long who was a nice man like him. He could achieve it with the real spirit of a sportsman like Luz Long.
(जेसी ओवन्स को लुज लौंग से उसकी सच्ची मित्रता के रूप में सबसे बड़ा ओलिम्पिक पुरस्कार मिला। उसने लुज लौंग के साथ एक सच्ची दोस्ती बनायी थी जो उसी की तरह एक अच्छा व्यक्ति था। वह इसे एक खिलाड़ी के सच्चे उत्साह के साथ जीत सका जैसा कि लुज लौंग में था।)

Question 18.
Give a brief character sketch of Luz Long. 
(लुज लौंग का संक्षिप्त चरित्र-चित्रण कीजिए।)

Answer:
Luz Long was a true sportsman. He believed in equality of men. He helped, encouraged and advised Jesse Owens as true friend.
(लुज लौंग सच्चा स्पोर्ट्समैन था। वह मनुष्यों की समानता में विश्वास करता था। एक सच्चे मित्र के समान उसने जेसी ओवन्स की सहायता की, उसे प्रोत्साहन दिया तथा सलाह दी।)

Question 19.
Whose hand did Jesse Owens feel on his shoulders ? What did it | signify? 
(जेसी ओवन्स ने अपने कन्धों पर किसका हाथ महसूस किया ? यह क्या प्रकट करता था ?)

Answer:
Jesse Owens felt Luz Long’s hand on his shoulder. It signified his true friendship.
(जेसी ओवन्स ने अपने कन्धे पर लुज लौंग का हाथ महसूस किया।  इससे दोनों की पक्की दोस्ती प्रकट होती है।)

Related questions

Categories

/* */